"הנאשם נהג בעודו שיכור, ריח חזק של אלכוהול נודף מפיו, צועק, התנהגותו פרועה, איננו מדבר לעניין, מתנדנד בעמידה ומסרב לשתף פעולה עם השוטרים במקום".
זוהי דוגמה אמיתית לניסוח הפותח על גבי כתב אישום בנהיגה בשכרות – ניסוח עתיר משמעויות והשלכות עמם צריך להתמודד במשפט התעבורה. האם ניתן להתגונן מול האשמות כה חמורות ולרכך את העונש?
כתב אישום בנהיגה בשכרות – מה צפוי למי שנתפס?
מערכות החוק והמשפט שמכירות בסיכונים הרבים שכרוכים בשתייה ונהיגה, מפעילות מאמצים רבים כדי להקטין את היקף התופעה.
אחד ממאמצים אלה, הוא הטלת עונש כבד ומרתיע שכולל מספר רב של מרכיבים, במיוחד בעבירות של נהיגה תחת השפעת אלכוהול.
- פסילת רישיון לשנתיים בעבירת נהיגה בשכרות ראשונה.
- פסילת רישיון לארבע שנים בעבירה שניה ומעלה.
- קנס כספי משמעותי.
- פסילת רישיון מותנית.
- בשילוב עם עבירות חמורות נוספות לרבות תאונת דרכים – יתכן מאסר בפועל.
- בנסיבות חמורות (למשל בכמות אלכוהול גבוהה במיוחד או נהיגה בשכרות יחד עם השפעת סמים) תיתכן פסילה עד תום ההליכים.
- צבירת 10 נקודות רישוי.
- רישום פלילי לנהג יכול להשפיע על רישיון הנהיגה שלו.
- בקרב נהגים חדשים וצעירים – איפוס תקופת הנהג החדש לשנתיים נוספות ובדיקות במכון הרפואי כתנאי לחידוש רישיון הנהיגה.
- בקרב נהגים ותיקים – ביצוע מבחני תיאוריה וטסט מחדש כתנאי לחידוש הרישיון, בכל פסילה של 12 חודשים ומעלה.
בנוסף לכל אלו, נהג שנתפס בנהיגה בשכרות יוזמן לשימוע בפני קצין משטרה, שם יוחלט האם להטיל עליו פסילה מנהלית ל-30 ימים.
פסילה זו בדרך כלל גוררת גם את החרמת הרכב עמו בוצעה העבירה והיא נכנסת לתוקפה ללא קשר לעובדה שקיבל הנהג לידיו עוד במועד העבירה כתב אישום בנהיגה בשכרות.
מהו כתב אישום על נהיגה בשכרות?
כתב אישום הוא מסמך פורמלי בדין הפלילי, שמפרט את העבירות המיוחסות והאופן שבו בוצעו. פירוט זה נובע מאיסוף הנתונים והממצאים שגובשו לכדי תיק חקירה מסודר, כאשר בתיקי נהיגה בשכרות פרטים אלה נאספים בשטח, מרגע עצירת הנהג בצד ועד להשלמת בדיקת השכרות.
בתיקי תעבורה מקובל גם שכתב האישום מציין את מועד הדיון בבית המשפט, אליו הנאשם מחויב להתייצב אלא אם ישכור עורך דין לתעבורה שייצג אותו ויתייצב במקומו.
שלבי ההליך הפלילי בכתב אישום על נהיגה בשכרות
דיני התעבורה בישראל מהווים חלק מסדר הדין הפלילי ועל כן מתנהלים לפי כל שלבי ההליך הפלילי, תחתיו נמצאות עבירות רבות בהן התובעת היא המדינה, כמו תקיפה, שוד ואף הריגה.
שימוע
כבר ברגע שאחרי ביצוע העבירה, יתקיים לנהג שימוע, שבו יוכל להשמיע טענותיו ולנסות לשכנע את קצין המשטרה שלא לפסול את רישיונו ולהחרים את רכבו ל-30 יום.
גם אם הוטלה הפסילה, יכול עורך הדין, בטעמים מסוימים, להגיש בקשת ביטול פסילה מנהלית ולהשיב את רישיון הנהיגה לאלתר, עד לסיום המשפט.
הליכים מקדמיים
אם מדובר בנהיגה בשכרות שנקשרות אליה עבירות חמורות נוספות כמו תאונת דרכים עם נפגעים, הפקרה (פגע וברח), המתה, נהיגה בקלות דעת (למשל בריחה מהמשטרה באמצעות מהירות מופרזת, נסיעה באדום וכדומה), שכרות בכמות גבוהה במיוחד הכוללת התפרעות קשה – יתכנו גם הליכי מעצר שכוללים דיוני הארכת מעצר, מעצר עד תום ההליכים או שחרור בערבות.
בתיקים אלה לרוב התביעה מבקשת גם פסילת רישיון עד תום ההליכים.
הגשת כתב אישום
כתב אישום בנהיגה בשכרות ניתן בדרך כלל לנהג ידנית, כבר במועד העבירה. בכתב האישום מפורטים סעיפי העבירות והאופן הכרונולוגי שבו בוצעו, כולל עבירה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול.
עצם קיומו של כתב האישום מעיד על השלמת תיק החקירה ולכן זהו הזמן שבו ניתן לצלם את התיק על כל חלקיו ולבנות קו הגנה אידיאלי באמצעות עורך דין בתחום התעבורה.
משפט התעבורה
המשפט כולל מספר שלבים אפשריים, שנמתחים על גבי מספר חודשים לפחות.
- השלב הראשון הוא שלב "ההקראה" בו יתבקש הנאשם להודות או לכפור באשמה. ככל שהודאתו מתרחשת בין כותלי בית המשפט, כך יבוא התיק מהר יותר אל סיומו אך בתוספת מלוא הענישה המתאימה למקרה.
- אופציה נוספת להודאה בעבירה היא בהסדר טיעון שמתרחש מחוץ לבית המשפט עם התביעה המשטרתית (המאשימה) ובמסגרתו יוסכם על ענישה מקלה לאור סתירות או ליקויים שמצויים בכתב האישום, דבר שיכול להפחית את העונש.
- במקרים בהם לא ניתן להגיע להסכמות עם התביעה המשטרתית אך ישנה האפשרות להוכיח שקיימת הצדקה להפחתה משמעותית בעונש ואף למחיקת סעיפי אישום או זיכוי (במקרים נדירים), יתקדם המשפט לשלב ההוכחות ובו הצגת ראיות, זימון עדים ועוד.
- עם סיומו של שלב ההוכחות תתגבש הכרעה בנוגע להרשעה (פסק דין).
- אם הורשע הנאשם, ייפתח שלב הטיעונים לעונש (נימוקי הענישה משני הצדדים).
- לאחר ששמע השופט את שני הצדדים, בחן את התיק ופרוטוקולי הדיונים, יטיל את העונש על פי הראיות והעבירות המיוחסות.
מה כדאי לעשות במקרה של כתב אישום?
קבלת כתב אישום בנהיגה בשכרות שמסמן על תחילתו של הליך פלילי הוא רגע מרתיע וחסר ודאות, שמצריך הבנה נכונה של הסיטואציה וקבלת תמיכה וסיוע מתאימים.
בדיקת פרטי כתב האישום
תחילה מומלץ לעבור היטב על פרטי כתב האישום, לאמת את זהות הנאשם ופרטי האירוע. יש לציין במקום נגיש וזכיר את מועד הדיון שנקבע, לרבות השעה המדויקת ושם השופט/ת.
ככל שאינכם מיוצגים משפטית עדיין, יש להימנע מהתחייבויות נוספות למועד זה ולשריין את התייצבותכם.
פנייה מיידית לעורך דין
כל נהג/ת שקיבלו לידיהם כתב אישום זכאים להתייעץ עם עורך דין נהיגה בשכרות לבחירתם ולקבל ממנו ייצוג משפטי מתאים, לרבות במשפט עצמו ללא נוכחותם (בשלבים המוקדמים של המשפט).
התייעצות זו מאפשרת להבין את שצפוי לנהג/ת בתהליך המשפטי ובגזר הדין, לשטוח את פרטי המקרה כדי להבין את המשמעויות המשפטיות שמאחוריו ולקבל מידע על תהליך הייצוג והאפשרויות המקצועיות בהן יכול עורך הדין להשתמש.
בדיקת חומר הראיות
חומר הראיות שנאסף לתיק המשטרתי המלא שופך אור על הסיטואציה המלאה: מה בדיוק קרה ברגע שבו נעצרו הנהג או הנהגת לבדיקת אלכוהול? כיצד התרחש הליך הבדיקות והאם בוצע לפי כל הנהלים הנדרשים לשמירה על רישיון הנהיגה? האם הראיות מקימות ספק לכמות האלכוהול שנמדדה או לעצם ביצוע העבירה מלכתחילה? ובכלל, האם די בראיות אלה כדי להוכיח את מסוכנות הנהג/ת ולהעמידם בפני סנקציות שעשויות לפגוע בהם ובעתידם?
כל אלו ייאספו על ידי עורך הדין לאסטרטגיית הגנה מתאימה, עמה ניתן לנהל את ההליך המשפטי, לחתור להסדר טיעון ולמסור טיעונים להפחתה אפשרית בעונש.
קיבלתם כתב אישום בנהיגה בשכרות? יש לכם כתובת אישית ומקצועית!
עורך הדין ושופט התעבורה בדימוס אלי אנושי, נמנה עם צמרת המשפטנים המובילים בדיני התעבורה בישראל, מאחוריו הצלחות רבות ומשמעותיות בתיקי נהיגה בשכרות.
אם נעצרתם בגין נהיגה בשכרות, זומנתם לשימוע או למשפט או שקיבלתם לידיכם את כתב האישום, אל תהססו – פנו למשרדנו בהקדם להתייעצות ראשונית ובחינת דרכי הפעולה המתאימות ביותר למקרה.
שאלות ותשובות
מיהו "נהג שיכור" לפי החוק?
החוק קובע כי נהגים שבגופם נמדדו 290 מק"ג בליטר אויר נשוף או יותר נחשבים שיכורים ועל כן מהווים מי שביצעו עבירת נהיגה בשכרות.
נהגים צעירים וחדשים לעומת זאת, מוגבלים עד 50 מק"ג בלבד, דהיינו איסור מוחלט על מגע עם אלכוהול.
מתי יישלח כתב אישום בנהיגה בשכרות?
כתב האישום נשלח בדואר רשום בדרך כלל תוך כמה שבועות. בתיקים מורכבים וחמורים בהם המאשימה היא הפרקליטות ולא התביעה המשטרתית, יתכן זמן הגשה ממושך יותר.