מכשיר הממל"ז, או מד מהירות לייזר, הוא אחד הכלים העיקריים שבשימוש המשטרה לאכיפת מהירות על הכבישים. מדובר במכשיר מתקדם המשדר קרן לייזר על רכב מתקרב ומחשב את מהירותו בזמן קצר ובדיוק גבוה.
ברגע שהממל"ז מזהה חריגה מהמהירות המותרת, נשלח דו"ח מהירות לנהג הנבדק, ומטרת השימוש במכשיר זה היא להרתיע נהגים מביצוע עבירה על חוקי התנועה, ולהקפיד על בטיחות הנוסעים והולכי הרגל.
במאמר זה נדון במאפייני מכשיר הממל"ז, נבין מהו, נכיר את האופן בוא הוא עובד, לצד ציון מגבלותיו, ונבחן את מידת האמינות שלו בבתי המשפט.
מכשיר הממל"ז – מד מהירות לייזר ושיטות האכיפה
מכשיר הממל"ז הוא אחד ממכשירי האכיפה האלקטרוניים העיקריים שבשימוש משטרת התנועה למדידת מהירות הנסיעה של רכבים, ומיועד לתפיסת נהגים העוברים את המהירות המותרת בניגוד לחוק.
בנוסף לממל"ז, השוטרים משתמשים גם במכשירים נוספים כמו מכשיר הדבורה, מצלמות מהירות המוצבות בצדי הדרכים ומכשירים מתקדמים אחרים.
מהו מכשיר הממל"ז?
הממל"ז הוא מכשיר למדידת מהירות נסיעת רכב באמצעות קרן לייזר שנשלחת מהמכשיר לעבר הרכב ומוחזרת אליו. המכשיר מצויד בעינית אופטית, המסייעת למפעיל לכוון את קרן הלייזר בדיוק לעבר רכב המטרה.
משטרת ישראל משתמשת בדגמים חדישים ומתקדמים של ממל"ז, אך כל הדגמים מבוססים על אותו עיקרון: המכשיר מודד את הזמן בין שליחת הקרן לרכב וחזרתה, ומחשב על פיו את מהירות הרכב ואת המרחק בינו לבין המכשיר.
תוצאות המדידה מוצגות מיד על הצג, כולל מהירות הנסיעה והמרחק.
איך עובד הממל"ז?
אקדח הלייזר המשטרתי מתפקד על עקרון אפקט דופלר, שבו נשלחת קרן לייזר אל רכב המטרה, והמכשיר מחשב את מהירות הנסיעה.
ברוב המקרים, השוטר המפעיל עומד בצד הכביש, מכוון את המכשיר לכיוון לוחית הרישוי של הרכב, וקרן הלייזר פוגעת בחזית הרכב ושבה למכשיר. המכשיר מחשב את מהירות הרכב על סמך הזמן שלוקח לקרן לחזור.
כאשר השוטר מזהה רכב הנוסע במהירות גבוהה מהמותרת, הוא עוצר את הנהג ומציג לו את תוצאת המדידה, ובשלב הבא נרשם דו"ח מהירות ממל"ז ומועבר לנהג.
יש לציין כי בתי המשפט לתעבורה ומעל לכל בית המשפט העליון הכירו באמינות מכשיר הממל"ז, בתנאי שהשוטר המפעיל מבצע את כל ההליכים הדרושים לתפעול תקין.
מגבלות המכשיר והצורך בבחינה משפטית מקצועית
למרות האמינות הגבוהה המיוחסת למכשיר הממל"ז, קיימות מגבלות מסוימות בתפעולו שיכולות להשפיע על תוצאות המדידה, כמו למשל הצורך בכיוון מדויק מצד השוטר למספר רכב המטרה, והשפעות סביבתיות שיכולות לשבש את הקרן ולפגוע ביכולת המכשיר למדוד בצורה חד-משמעית.
השוטר נדרש גם לבצע פעולות הכנה ובדיקות מיוחדות מכשיר הממל"ז בהתאם להנחיות מדויקות כדי להבטיח את תקינות המדידה, כך שלאור המגבלות האפשריות, קיימת חשיבות רבה בפנייה לעורך דין מומחה לתעבורה, שיבחן את אופן השימוש במכשיר במקרה של אישום נגד הנהג.
מהי מידת אמינות המכשיר?
בחלק זה של המאמר יוצגו הכללים המרכזיים שנקבעו כדי לבסס את שאלת אמינות מכשיר הממל"ז במהלך מדידת מהירות רכבים, ועמידה בהנחיות אלו חשובה לקבלת מדידה מדויקת וחד-משמעית שתעמוד בפני ביקורת משפטית:
- המכשיר צריך להיות מופעל על ידי שוטר מיומן שעבר הכשרה מתאימה.
- ההפעלה צריכה להתבצע בהתאם להנחיות היצרן, תוך בדיקות תקינות בתחילת ובסיום כל משמרת, לרבות:
- בדיקת מכלולי המכשיר.
- בדיקת תקינות התוצאות על הצג.
- תיאום אופקי ואנכי בין נקודת ההצבעה לקרן הלייזר.
- כיול המכשיר כדי לוודא את דיוק הטווח והתזמון.
- שמירה על קו ראייה נקי בין השוטר לרכב הנבדק.
הגבלות מרחק ודיוק בהפעלת הממל"ז
כאשר השוטר מפעיל באופן ידני את מכשיר הממל"ז, ניתן למדוד מהירות לרכבים הנמצאים עד למרחק 300 מטר. מעבר לכך, יש להשתמש בממל"ז המותקן על חצובה ועם עדשה מגדילה לשם השגת תוצאות של יציבות ודיוק. על תוצאת המהירות להפחית 5 קמ"ש כדי למנוע סטייה מהדיוק.
אם השימוש במכשיר לא בוצע בהתאם להנחיות אלה, רשאי הנהג לטעון כי תוצאות המדידה אינן מספיקות להוכחת אשמתו בנהיגה במהירות מופרזת.
רמת האמינות של מכשיר הממל"ז במערכת המשפט
בפסק הדין ע"פ 5345/90 בראונשטיין נ' מדינת ישראל, בית המשפט העליון קבע את ההנחיות לשימוש במכשירי אכיפה אלקטרוניים למדידת מהירות, כולל מכשיר הממל"ז. על פי הלכת בראונשטיין, המכשירים נחשבים אמינים רק אם הוכח שהפעלתם בוצעה כראוי על ידי מפעיל מיומן ובתנאי שטח מתאימים, אשר מאפשרים להשיג דיוק במדידת המהירות וללא שיבושים.
פסק הדין קבע גם שבמקרים בהם עבירה מתבססת על נתוני מכשיר אלקטרוני, התביעה נדרשת להוכיח את תקינות ההפעלה כחלק בלתי נפרד מהראיות. לא די בכך שהמכשיר הראה מהירות מסוימת – יש להוכיח כי התוצאה שהוצגה אכן משקפת את מהירות הרכב הנבדק.
תקלות אפשריות, כמו חוסר מיומנות של המפעיל או הפעלה לא תקינה, עלולות לגרום לסטייה בתוצאות.
כמה מילים לסיום
מכשיר הממל"ז הוא כלי מרכזי לאכיפת מהירות בכבישים, אך כדי לוודא את קבילותו של דו"ח שניתן בעקבות שימוש בו, יש לעמוד בסטנדרטים מחמירים ובנהלים שנקבעו בחוק ובפסיקה. כל חריגה מהנחיות אלו עלולה לערער את אמינות המדידה, ולהוות בסיס לערעור משפטי.
אז אם קיבלתם דו"ח מהירות על סמך נתוני ממל"ז, מומלץ לפנות לעורך דין אלי אנושי, שופט תעבורה בדימוס ומומחה לדיני תעבורה, לבדיקת התיק לעומק, ניתוח המקרה וקביעה האם הפעלת המכשיר בוצעה כהלכה והאם יש עילה משפטית לערער על הדו"ח.
הייעוץ המשפטי חשוב להגנה על זכויותיכם וקבלת ייצוג מקצועי ומנוסה מעורך דין שמכיר את החוק משני צדיו: מכס השיפוט ומניסיון בייצוג לקוחות בעבירות תנועה.