כמה זמן אחרי ששותים אפשר לנהוג? התשובה הקצרה: כ-3 שעות לאחר לגימת מנת אלכוהול אחת ו-3-5 שעות בלגימת שתי מנות אלכוהול או יותר. התשובה הארוכה: לא ניתן לקבוע בוודאות האם נהג ששתה והמתין כנדרש ייחשב שיכור בבדיקת השכרות, שכן החוק מקפל בתוכו הגדרות מורכבות שאינן מתייחסות לסוג האלכוהול שנלגם או מידת השפעתו האישית על גופם של הנהגים.
אז כיצד להתמודד עם הנושא בבילוי הבא שלכם ומה באמת קובע החוק? המדריך הבא יעשה לכם סדר:
על הקשר בין אלכוהול ונהיגה
אתם יוצאים למסיבה יפים ומחויכים, כאשר בדיוק בכניסה לשטח החניה אתם מבחינים בניידת תנועה, שככל הנראה תבלה כאן את הלילה ותבדוק רכב-רכב שיוצא משטח המסיבה.
כעת אתם מתחילים לחשב את זמני שתיית האלכוהול ביחס לשעה שבה תחליטו לחזור הביתה: האם בירה אחת כאן ועכשיו, "תתגלה" בנשיפה בעוד 4 שעות? האם גופכם יצליח לפרק עד אז בהצלחה את הצ'ייסרים שתכננתם להרים עם החברים? ומה אם בסך הכל קיוויתם הערב לכוס יין ואתם חוששים שהיא תביא לפסילת רישיונכם?
השאלה כמה זמן אחרי ששותים אפשר לנהוג, משקפת במידה מסוימת את רצון הנהגים לגלות אחריות ולהימנע מהשלכות מיותרות. יחד עם זאת, היא מציפה תופעה יחסית רחבה של שתיית אלכוהול בכמות מתונה בקרב הנהגים התורנים, שרוצים להיות מודעים יותר לאופן שבו פועלת בדיקת השכרות כדי לעבור אותה בשלום.
ולכן חשוב להסביר:
כל עוד שתיתם בכמות מתונה (מנה עד שתי מנות אלכוהול) ולא יצאתם לנהיגה מיד, הדבר לא בהכרח יוביל לכתב אישום וסנקציות נוספות.
ועם זאת, חלוף הזמן איננו אינדיקטור ודאי לתגובותיכם על ההגה – אלכוהול עלול לגרום לתחושת ביטחון ושליטה כוזבת, טשטוש והעדר ריכוז, באופן שמגביר את הסיכון לכם ולסביבה במידה ניכרת והשפעתו תלויה במגוון רחב של מרכיבים:
- מין
- משקל הגוף
- קצב חילוף החומרים האישי
- מצב כרוני
- רמת לחץ הדם עשויה להשתנות בעקבות צריכת אלכוהול, ולכן חשוב לדעת כמה זמן אחרי שתיית אלכוהול מותר לנהוג.
- נטילת תרופות
- אכילה ושתיית מים לאחר צריכת אלכוהול יכולה לעזור, אך יש לזכור את כמות האלכוהול המותרת.
- ועוד
אז כמה זמן אחרי ששותים אפשר לנהוג?
כדי לקבוע שנהג מסוים הוא שיכור, עליו להימצא באחד משלושה מצבים אפשריים:
- שתה אלכוהול בעת הנהיגה או בעת שהיה ממונה על הרכב
- בגופו נמצאו סמים או תוצרי חילוף של סמים
- ריכוז האלכוהול בדמו גבוה מהריכוז שקובע החוק
כמה מותר לשתות ולנהוג? כמות האלכוהול המותרת בחוק
ריכוז האלכוהול שקובע החוק הוא 240 מיקרוגרם בליטר אוויר נשוף, או 50 מיליגרם ב-100 מיליליטר דם. משמע, שכל נהג שנמדדה אצלו כמות של 250 מק"ג ומעלה נחשב שיכור על פי החוק ועושה עבירה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול.
יחד עם זאת, האכיפה בפועל של נהיגה בשכרות מתחילה מכמות של 290 מק"ג או 100 מ"ג בבדיקת דם, כך שגם אם בדיקת הינשוף שיקפה תוצאה של 245 מק"ג למשל, סביר להניח שלא יוגש מכך כתב אישום (ואם כן, יש להתייעץ עם עורך דין תעבורה שיוכל לסייע במקרים של נהיגה תחת השפעת אלכוהול. ככל נהג אחר שהואשם בנהיגה בשכרות).
החוק מחמיר יותר במקרה של נהגים חדשים, צעירים ומקצועיים: 50 מק"ג בלבד בליטר אוויר נשוף או 10 מ"ל דם – כלומר חובת אפס אחוזי אלכוהול בגוף בכל מצב. המשמעות היא שקבוצות נהגים אלה מנועות לחלוטין מלקשור בין אלכוהול ונהיגה כך שהשאלה כמה זמן אחרי ששותים אפשר לנהוג, אינה רלוונטית עבורם.
כמה זמן אחרי ששותים אפשר לנהוג בלי שיאשימו אותי בנהיגה בשכרות?
כפי שהבנתם, החוק קובע באופן ברור מאוד מהי כמות האלכוהול המותרת, אך לא ניתן לדעת כמה מתוכה יהיה מצוי בגופכם בעת הבדיקה שכן הדבר תלוי בכל המשתנים שמנינו קודם.
לפי ההגדרה הצרה, כמות "מותרת" היא מנה עד שתי מנות אלכוהול, כך שרוב הציבור מאמין ששליש בירה, שוט וויסקי/ וודקה/ טקילה/ ייגר או כוס יין עומדים בהגדרה זו – על אף שקביעת סוג האלכוהול אינה קבועה בחוק אלא רק הכמות המותרת שמשתנה כאמור מאדם לאדם.
לאור כל אלה, החוק לא יכול לקבוע בוודאות כמה זמן אחרי ששותים אפשר לנהוג ולכן ההמלצה היא להמתין בין שעתיים לשלוש שעות מרגע שנלגמה מנת אלכוהול אחת. בלגימת שתי מנות או יותר, יש להמתין בין 3-5 שעות טרם היציאה לנהיגה, כאשר בזמן זה רצוי לנוח, לשתות מים ולאכול ארוחה קלה.
העונשים של נהיגה בשכרות
בעבירה ראשונה
החוק קובע פסילת רישיון למשך שנתיים בהרשעה בעבירת נהיגה בשכרות, לצד עונשים כבדים נוספים כמו קנס כספי, פסילה מותנית ו-10 נקודות רישוי.
עונשים שרירותיים נוספים שנלווים לעבירה הם פסילה מנהלית והחרמת הרכב בידי קצין משטרה למשך 30 ימים כבר במועד ביצוע העבירה. במקרים מסוימים, ייתכן גם זימון לבדיקות במכון הרפואי לבדיקת כשירותו של הנהג לשוב ולנהוג בתום תקופת הפסילה המלאה.
בעבירה שניה ומעלה
פסילת הרישיון תהיה למשך ארבע שנים לצד כל העונשים הנלווים, כאשר יתכן גם מאסר בפועל או מאסר מותנה במקרים חוזרים וחמורים.
שימו לב: פסילת רישיון ממושכת כוללת בתוכה גם מבחני רישוי מחדש (תיאוריה וטסט) על מנת לחדש את רישיון הנהיגה.
המלצה של שופט תעבורה בדימוס עם ניסיון עשיר בתיקי נהיגה בשכרות
גם אם אתם אחראיים ומחושבים ומעדיפים לדעת מראש כמה זמן אחרי ששותים אפשר לנהוג, מוטב להימנע מלהמר על תוצאות בדיקת השכרות שאתם עלולים להתבקש לבצע ולהמתין ככל האפשר לאחר צריכת משקאות אלכוהוליים.
אם נעצרתם לבדיקה, שתפו פעולה עם השוטר והימנעו מלסרב לבדיקה מחשש לאישום בסירוב לבדיקת אלכוהול, ממנו יהיה קשה יותר להפחית בעונשכם. ככל שהואשמתם בנהיגה בשכרות, מומלץ לפנות למשרדנו על מנת לבדוק את אפשרויות הפעולה בהתאם למקרה ולגבש את קו ההגנה המתאים עבורו מבחינה משפטית.
אני, עורך הדין לתעבורה ושופט התעבורה בדימוס אלי אנושי, אגייס את ניסיוני ובקיאותי המקצועיים הרבים על מנת להביא אתכם לחוף מבטחים ולצמצם את הסכנה לרישיון הנהיגה שלכם ככל האפשר.
שאלות ותשובות
כיצד לדעת מה קצב ספיגת האלכוהול בגופי?
קצב הספיגה משתנה מאדם לאדם אך גם בהתאם לאופן צריכת המשקה: שתייה על קיבה מלאה, שתיית מים במספר הזדמנויות לאחר מכן, מהירות השתייה וגם המודעות האישית לגופכם ולאופן שבו אלכוהול משפיע עליכם בדרך כלל.
איך בודקים אחוזי אלכוהול באכיפה המשטרתית?
תחילה תבוצע בדיקה במכשיר הקרוי "נשיפון" שיקבע האם קיימת מידה מסוימת של אלכוהול בגופכם. אם התוצאה חיובית, תבוצע בדיקה נוספת במכשיר הינשוף ממנו תתקבל תוצאה מספרית. כל ערך מספרי החל מ-240 מק"ג פירושו שהנכם שיכורים ומבצעים עבירה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול. בנוסף לכך, בדיקת השכרות תכלול גם מבדקים פיזיים וקוגניטיביים בהם יעריך השוטר את התפקוד ורמת הריכוז הנוכחית שלכם.